Reklama:

nie moge zajść w ciąże (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
27-05-2015, 20:08:56

Mam pytanie jestem po trzech cięciach cesarskich ostanie było 5 lat temu a z mężem staramy się od półtora roku o następne dziecko bardzo chcemy żebym zaszła w ciąże i nic. Byłam na usg ostatnio i lekarz mówił ze wszystko wygląda dobrze. Co mam robić ? Czemu nie mogę zajść w ciąże?
gość
27-05-2015, 21:28:55

Mój świat sie zawalił, tak bardzo chcieliśmy mieć dziecko. Miałam same czarne myśli, juz z mężem zastanawialiśmy sie nad adopcja. Koleżanka z pracy oznajmiła mi, ze jest wiele takich par jak my, które nie mogą mieć dzieci. Zaczęłam z nią dużo rozmawiać i wtedy z mężem zaczęliśmy sie zastawiać nad zapłodnieniem in vitro. Czytałam opinie o wielu klinikach, byliśmy tez w wielu na konsultacjach. Ale zazwyczaj mnie odsyłano od jednego lekarza do drugiego. Tydzień temu miałam konsultacje u dr Rokickiego, zrobił na mnie wrażenie ogromne bo od razu wysłał mnie na badania. Kolejna wizytę z wynikami mam za 2 tygodnie. Trzymajcie kciuki!
Komentatorka
29-05-2015, 07:08:19

odp. na pyt. z dn. 27.05.2015, g. 22:08:56
Główny wpływ na płodność ma wiek kobiety. Z czasem zmniejsza się ilość komórek jajowych w jajnikach oraz ich jakość. Aby stwierdzić jak duże są Pani szanse na ciążę i czy nie ma czynników wpływających negatywnie na możliwość poczęcia dziecka warto zgłosić się do ginekologa i wykonać podstawowe badania.
Wraz z wiekiem rośnie poziom FSH, wynik powyżej 9-10 mIU/ml może już oznaczać zmniejszanie rezerwy jajnikowej, znaczenie w ocenie płodności mają też oznaczenia poziomu estradiolu, progesteronu i prolaktyny. Zaburzenia poziomu tych hormonów często wymagają unormowania przed planowaną ciążą. Bardzo ważny jest też poziom hormonu TSH, jeżeli wynik jest wyższy niż 2,5 mU/l to należy się skonsultować z endokrynologiem.
Obecnie stosowany jest też dokładniejszy test do oceny płodności– oznacza się poziom hormonu antymüllerowskiego (AMH) we krwi, dostarcza on informacji zarówno o puli pęcherzyków jaka pozostała w jajnikach oraz o ich jakości. Im wyższy poziom AMH tym większa szansa na zajście w ciążę. Wynik poniżej 0,7 -1ng/ml oznacza że szanse są niskie.
Planując kolejną ciążę powinna być Pani świadoma zagrożeń jakie za sobą niesie kolejne, czwarte cesarskie cięcie. Z każdą kolejną operacją macicy zwiększa się ryzyko powikłań operacyjnych, obfitego krwawienia, czy nawet konieczności usunięcia macicy. Opisuje się także zwiększoną częstość występowania łożyska przodującego, czy przedwczesnego oddzielenia się łożyska.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: