Reklama:

Nie moge zajsc w ciaze czemu??? (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
24-06-2015, 11:14:57

Witam jestem mloda dziewczyna mam problem i pytanie czemu nie moge zajsc w ciaze mam trojke dzieci najmlotsze jest wczesniaczkiem urodzonym w 7/8 miesiacu przez cesarskie ciecie od tamtej pory niemoge zajsc w ciaze4e w 2013 roku dowiedzialam sie ze mam ciaze pozamaciczna w szpitalu po wypisie dowiedzialam sie ze mam HCV typu C i marskosc watroby. Czy to powod ze nie moge od 2011 zajsc w ciaze prosze o odpowiedz
Komentatorka
30-06-2015, 06:19:57

Zajście w ciążę pozamaciczną też traktujemy jako zajście w ciążę, czyli tak naprawdę czas od którego liczymy starania o dziecko to 2013 rok.
Nie napisała Pani jaki był sposób leczenia ciąży pozamacicznej: metotrexat, leczenie zachowawcze, czy wycięcie jajowodu. Już samo przebycie ciąży pozamacicznej może wpływać na szansę na posiadanie kolejnego dziecka. Zwiększa też znacząco ryzyko kolejnej ciąży pozamacicznej.
Również Pani stan, czyli choroba wątroby może wpływać na występowanie jajeczkowania. Marskość wątroby może powodować brak miesiączek oraz owulacji, tym samym obniżać płodność. W przebiegu tej choroby zwiększa się również odsetek poronień – osiągając poziom 30-40%. Marskość wątroby stanowi także ryzyko płodów i noworodków. Nawet 25% dzieci, które przeżyją jest wcześniakami. Wzrasta także śmiertelność okołoporodowa do 18%.
Problemem jest także ryzyko przeniesienia zakażenia wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV) na dziecko. Szacuje się, że transmisja wertykalna dotyczy od 3 do 5% noworodków urodzonych przez matki replikujące HCV.
Przed podjęciem decyzji o zajściu w ciążę powinna Pani skonsultować się z położnikiem oraz hepatologiem, którzy na postawie stanu Pani zdrowia i wyników badań będą mogli oszacować ryzyko dla Pani i dziecka. Ciąża u kobiet z marskością wątroby stanowi zagrożenie dla ich zdrowia, a czasem i życia. Wątroba marska nie produkuje odpowiedniej ilości czynników krzepnięcia, zaburzony jest także proces detoksykacji, stąd możliwe problemy, które mogą się nasilać w okresie ciąży. Do powikłań zalicza się krwawienie z żylaków przełyku (nawet u co 3 pacjentki, śmiertelność 2-6%), zespół wątrobowo-nerkowy, dekompensację funkcji wątroby (24%) czy krwotok okołoporodowy (7-10% pacjentek). Powinna się więc Pani po tych konsultacjach zastanowić czy chce podjąć takie ryzyko mając już trójkę dzieci.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: