Reklama:

nadżerka w pochwie (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
18-05-2015, 22:25:17

Ginekolog zdiagnozował u mnie nadżerkę w pochwie, a dokładniej przy jej ujściu zewnętrznym. Przepisał mi tabletki dopochwowe Metronidazol.
Moje pierwsze pytanie - czy muszę stosować jakiś jej osłonowy odbudowujący florę bakteryjną? Jeśli tak to jaki - dopochwowy czy może być doustny?
Drugie pytanie dotyczy samej aplikacji tabletki. Czy jeśli jest ona przy samym wejściu do pochwy jest możliwość, że zadziała? co zrobić jeśli się nie rozpuści?
Komentatorka
19-05-2015, 11:38:39

Nadżerka występuje na szyjce macicy, przy jej ujściu zewnętrznym. Sama szyjka znajduje się zaś głęboko w pochwie, a nie przy jej wejściu, czyli przedsionku.
W przypadku przyjmowania antybiotyku zawsze warto stosować probiotyk. Możliwe są obie drogi przyjmowania, zarówno doustna jak i dopochwowa. Pałeczki kwasu mlekowego można stosować równocześnie z metronidazolem.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: