Reklama:

Nadopiekuńcza (?) Pani ginekolog (8)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
06-08-2004, 23:16:00

Witam forumowiczów.

Moja żona jest w 21 tyg. ciąży.
Chodzimy prywtnie do Pani ginekolog, którą poleciła koleżanka żony. Ta ginekolog praktykuje prywatnie oraz w publicznym szpitalu gin-położniczym.
Żona czuje się bardzo dobrze.
Pani ginekolog (w odróżnieniu od dwóch poprzednich lekarzy) przejawia zainteresowanie ale mamy wrażenie, że może ciut przesadza jeśli chodzi o wykrywanie nieprawidłowości.

Ostatnio powiedziała, że ponieważ wybiera się na urlop to żona powinna położyć się na tydzień do jej szpitala. Miała zbyt twardy brzuch.
Żona leży już prawie tydzień.
Dzisiaj Pani doktor zrobiła jej USG i zaniepokoiła się czymś tak mocno, że powiedziała, że być może ten pobyt w szpitalu nalezy przedłużyć. No i po badaniu poszła na urlop do końca sierpnia.

Pytanie do fachowców: co oznacza, że "łożysko na ścianie tylnej dochodzi do ujścia zewn." ?

To właśnie jest powodem niepokoju Pani doktor i stresu mojej żony. Czy jest się czym niepokoić ?
Zaznaczam, że pozostałe obserwacje (wszelkie wymiary dziecka) są w jak najlepszym porządku a żona czuje się fizycznie doskonale i nie ma żadnych dziwnych objawów (plamienia, bóle, itp.)

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Wojtek
gość
07-08-2004, 07:33:00

"lozysko na sciasnie tylnej dochodzi do ujscia wewn" - jest to jedna z postaci łożyska przodującego. Postać nie najpowazsniejsza (bo łożysko nie przykrywa ujścia wewnętrznego szyjki macicy w całości) ale mogąca powodować krwawienia czy plamienia, ktore w skrajnych przypadkach mogą być niebezpieczne dla ciąży.
gość
13-11-2008, 10:58:00

witam mam pewien powarzny problem.jestem w 13tyg.ciazy jak dotychczas wszystko było dobrze
gość
13-11-2008, 11:00:00

witam mam pewien powarzny problem.jestem w 13tyg.ciazy jak dotychczas wszystko było dobrze
gość
13-11-2008, 11:05:00

13-11-2008 o 11:58, gość :
witam mam pewien powarzny problem.jestem w 13tyg.ciazy jak dotychczas wszystko było dobrze niedawno miałam robione usg ktore wykazało ze łożysko przykrywa ujscie wewnetrzne szyjki macicy,po wizycie u ginekologa dowiedzialam sie ze jest to bardzo powarzny problem i ze w 60%moge niedonosic ciazy.bardzo prosze mi naPISAC CZY ZECZYWISCIE JEST TO MOZLIWE.PODKRESLE JESZCZE ZE PRZY PADANIU CYTOLOGII WYSTAPILO U MNIE LEKKIE PLAMIENIE CZY TO JES NORMALNE
gość
13-11-2008, 12:22:00

Drogi kolego, otóż myślę, że faktycznie trafiliście na lekarza, który i mi się trafił. Niby przewrażliwiony, ale tak na prawdę chodzi tu o kasę. Mój wymyślał mi takie rzeczy, że po prostu byłam załamana. Po namowie męża poszliśmy do dwóch innych i okazało się, że tamten naopowiadał nam niestworzonych bajeczek, tylko po to by częściej do niego chodzić, robić usg co tydzień i najróżniejszych badań, za co oczywiście musielibyśmy wyłożyć masę kasy. Po jakimś dopiero czasie dowiedzieliśmy się od innych dziewczyn, że je także tak naciągał. Łożysko występujące u Twojej żony nie jest tak naprawdę jakimś poważnym problemem, jeżeli nie występują bóle i krwawienie. Znajduje się bowiem na tylnej ścianie i nie jest do końca przodujące, czyli nie zakrywa szyjki macicy. A to najważniejsze. Choć z drugiej strony lekarka mogła tak powiedzieć, by Was przy sobie zatrzymać. Niestety tacy lekarze się zdarzają. Radzę udać się na usg do innego lekarza, nie mówić mu o tamtych badaniach tylko poprosić o usg kontrolne. Zobaczycie co on powie.
gość
13-11-2008, 12:31:00

Patrz na datę, myślisz, że pan Wojtek jeszcze tu zagląda.
gość
13-11-2008, 12:41:00

A tak na marginesie, lepiej przewrażliwiony i nadopiekuńczy lekarz niż partacz. Twarda, napinająca się macica w ciązy to problem może doprowadzić doprzedwczesnego porodu, myślę , ze pani doktor postąpiła rozsądnie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: