Reklama:

metaplazjia plaskonablonkowa (7)

Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjentki

Początkująca
03-07-2013, 09:36:09

Witam serdecznie, jakies poltora miesiaca temu odebralam wyniki z cytologii i jest tam napisane ze mam metaplazjie plaskonablonkowa , nie wiem jaka to jest grupa dlatego ze jestem w hiszpanii a tu sa inaczej opisywane wyniki.Lekarz niby powiedzial ze jest dobrze , nic mi nie przepisal ale mu nie ufam.Prosze o rade co mam dalej z tym zrobic. Przypominal ze wystepuja u mnie krwawienia w drugiej polowie cyklu w kazdym miesiacu. Czy to jest zwiazane z ta metaplazjia.
03-07-2013, 11:22:09

Metaplazja jest to zastąpienie nabłonka prawidłowego szyjki macicy, nabłonkiem nieprawidłowym. Może to występować na przykład w przebiegu infekcji HPV. Moim zdaniem dobrze byłoby na wszelki wypadek wykonać tradycyjną cytologię z opisem czy występuje dysplazja i jaki jest jej zakres.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
03-07-2013, 19:54:26

Czy metaplazja plaskonablonkowa to to samo co metaplazja luskowata. Czy to jest stan przedrakowy. Tu sie nie da wykonac tradycyjnej cytologii z opisem takim jak w polsce. Do ginekologa moge isc tylko prywatnie, nie ma tu w przychodni ginekologa.
Początkująca
03-07-2013, 19:56:09

Cytologie robil mi lekarz takjakby rodzinny. tu kazdy jest od wszystkiego
Początkująca
03-07-2013, 20:41:12

Tyle jest opisane w wyniku cytologii Descripcion Citohormonal.-patron luteinico Descripcion Microscopica.-doderlein Diagnostico Morfologico.-metaplasia escamosa. To wszystko.
04-07-2013, 08:16:38

Myślę, że jednak mimo wszystko warto byłoby wykonać normalną cytologię w systemie Bethesda, obowiązującym w Polsce, ponieważ tego typu wynik niewiele wnosi. Mowa jest jedynie o metaplazji. Jeśli jest metaplazja, czyli zmiana rodzaju nabłonka - może to oznaczać nadżerkę, dlatego dobrze byłoby skontrolować się u ginekologa pod tym kątem.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
gość
18-03-2025, 08:09:54

Witam. W wynikach cytologii wyszła mi metaplazja płaskonabłonkowa i tyle. W zaleceniach jest kontrola w okresie 12 miesięcy. Od czego to powstaje czy na jakieś konsekwencje. Czy mogę zajść teraz w ciążę?Dodam że miałam również USG brzucha gdzie Pani doktor stwierdziła torbiel której ginekolog nie potwierdził. Poszłam do ginekologa bo miałam podejrzenie kamiennicy nerkowej. Dostałam antybiotyk bo miałam bóle w podbrzuszu z lewej strony które po 1,5 miesiąca powróciły.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: