Reklama:

Mąż ma słabe nasienie (6)

Forum: Niepłodność

Początkująca
18-11-2014, 16:47:34

Cześć. Założyłam sobie konto na tym forum, bo nie wiem już co mam robić. Biorąc ślub planowałam dużą rodzinę, co najmniej dwójkę dzieci, miało być pięknie i cudownie. Niestety nie było. Po dwóch latach starań wciąż nie udawało mi się zajść w ciążę. W pewnym momencie postanowiłam odwiedzić ginekologa. Okazało się jednak, że ze mną jest prawdopodobnie wszystko w porządku i zostaliśmy skierowani na badanie nasienia. Mąż nie chciał iść, twierdził, że to na pewno nie jest jego wina. Jakimś cudem udało mi się go jednak przekonać i okazało się niestety, że wynik jest bardzo zły, bo ok 2 mln/ml. Podobno nie mamy szans na naturalne poczęcie. Jednak nie to jest najgorsze, bo ja chętnie bym się poddała zabiegowi inseminacji czy nawet in vitro, ale mąż nie chce! Stwierdził, że to niemożliwe i że nie ma takiej opcji, żeby miał słabe nasienie. Próbowałam mu tłumaczyć, że tak się zdarza, ale on jest zbyt dumny, żeby przełknąć taki cios dla jego męskiego ego. Nie wiem już, co mam zrobić.
18-11-2014, 18:33:27

Problem, jak rozumiem tkwi w psychice męża. Proponowałbym zatem porozmawiać spokojnie i do skutku, jeśli oboje Państwo chcą mieć dziecko. Teoretycznie, parametry nasienia mogą się zmieniać do pewnego stopnia w zależności od modalnych czynników wpływających na jakość nasienia.
Moim zdaniem, jeśli chcą Państwo oboje mieć dziecko, to najlepiej byłoby zgłosić się do poradni leczenia niepłodności i spróbować metod wspomagających zapłodnienie.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkujący
18-11-2014, 20:19:39

A adopcja?
Początkująca
26-11-2014, 15:15:07

Kochana jestem pewna,że Twój mąż jest obecnie w fazie szoku. Nie może pogodzić się z wynikami .Daj mu trochę czasu, spokojnie z nim rozmawiaj.Wspieraj go jako żona. Poza tym warto byłoby mu wytłumaczyć,że oboje staracie się o dzieciaczka i oboje musicie walczyć o to aby poczęcie było możliwe.
Czy zastanawialiście się może nad suplementacją? Lekarz wspomniał Wam o tej możliwości?
Mój mąż niestety również miał słabe wyniki spermy i na początku nie był przekonany do brania suplementów ale udało mi się go przekonać.
Początkująca
27-11-2014, 16:08:21

Dziękuję za rady ! Przedwczoraj przeprowadziłam z mężem poważną rozmowę. Powiedziałam się, że przecież oboje staramy się o dziecko i że nie powinien być taki samolubny.
Pokazałam mu statystyki, które znalazłam w sieci. Pokazują,że coraz więcej mężczyzn ma taki problem.
Myślę,że mąż powoli się przełamuje.
Również słyszałam o suplementach. Lekarz wspominał nam o Profertilu. Czy słyszałyście coś na jego temat?
gość
11-01-2015, 21:29:43

profertil jest moim zdaniem jednym z najlepszych suplementów, po 3 miesiącach zażywania go wyniki nasienia bardzo się poprawiły, nie mniej jednak akurat u nas wyszedł dodatkowy problem (żylaki powrózka nasiennego), więc ingerencja chirurgiczna okazała się niezbędna...
Nie mniej jednak wracając do tematu, polecam ten suplement, jest bardzo drogi, ale zawiera wszystkie niezbędne składniki, które pomagają "ulepszyć" jakość nasienia. Powodzenia :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: