Reklama:

Letrox 75 (2)

Forum: Choroby tarczycy

Początkująca
21-09-2017, 11:44:02

Witam.
Moje pytanie dotyczy leku Letrox 75. Chodzi o to, że od dłuższego czasu jestem pod kontrolą endokrynologa i jak do tej pory nie musiałam przyjmować tego leku. Dziś miałam wizytę, na której musiałam poinformować lekarza o tym, że aktualnie jestem w ciąży 18 tydzień, i lekarz zadecydował o przyjmowaniu właśnie leku letrox 75 raz dziennie rano oraz raz dziennie wieczorem przyjmować jod. Poziom tsh wynosi 3.0, lekarz ginekolog uznał że wyniki są dobre. Więc moje pytanie brzmi, jakie są skutki uboczne tego leku, czy w jakiś sposób wpłyną negatywnie na dzidzie?
Liderka opinii
23-09-2017, 17:54:08

Letrox nie szkodzi dzidzi na pewno. Nie wiem jak z jodem, ale jest on niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, więc chyba też nie. Najwidoczniej jednak w oczach endokrynologa miałaś zbyt mało hormonu tarczycowego i musiał włączyć suplementację z zewnątrz. TSH 3 to dość wysoki wynik, ale bez wyników fT3 i fT4 nie mogę więcej stwierdzić. Zbyt mała ilość hormonów tarczycowych właśnie mogłaby zaszkodzić, więc dobrze, że właczył ci suplementację. W ciąży przy chorobach tarczycy szybko się te wyniki zmieniają i dlatego w ciąży należy być pod stałą kontrolą endokrynologa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: