Reklama:

klebsiella pneumoniae w moczu (5)

Forum: Infekcje intymne

gość
28-05-2015, 20:09:31

Witam od 3 miesiecy mam problem z tą bakterią, biore co rusz jakies nowe antybiotyki nic nie pomaga... Czy to się da w jakis sposób wyleczyć? Jak tak ile to potrwa? Czy ktos z was miał juz z tym do czynienia? Jestem przerażona.
Komentatorka
29-05-2015, 12:27:55

Klebsiella pneumonie należy do drobnoustrojów produkujących ureazę, enzym który sprawia że odczyn moczu może być zasadowy. Podwyższenie pH moczu, obecność drobnoustrojów i wysycenie moczu wapniem sprzyjają wytworzeniu kamieni struwitowych (odlewowych). Występowanie kamicy odlewowej powoduje brak możliwości wyjałowienia układu moczowego w trakcie antybiotykoterapii. Stąd nawracające zakażenia w tej grupie pacjentów. Powinna Pani zgłosić się do urologa i wykonać badanie ultrasonograficzne układu moczowego mające na celu wykluczenie występowania kamicy.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
29-05-2015, 16:03:52

Miałam robione już to badanie jest wszystko ok. Czy mimo braku jakichkolwiek poprawy co do leczenia moge zostać nosicielem tej bakterii? Czy moge ją też zarazić innych?
Komentatorka
01-06-2015, 14:56:01

Są to pytania, które powinna Pani zadać urologowi. Nosicielstwo bakterii z rodzaju Klebsiella można wykryć w nosogardle, w przewodzie pokarmowym, a także na rękach. Można być więc źródłem zakażenia. Rzadko zdarza się brak reakcji na leczenie zgodne z antybiogramem, gdyż mówi on o wrażliwości bakterii na dany lek. Czasami efekt przynosi dłuższa terapia lub zmiana antybiotyku na silniejszy. Powodem braku reakcji bywają także wady układu moczowego.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
02-06-2015, 19:32:44

Rozumiem. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: