Reklama:

jaka wkładka, miedziana czy z hormonem? (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
26-05-2015, 04:23:44

Witam!!!
Od miesiąca mam problemy z pobolewaniem i opuchlizną łydek. Lekarz powiedział, że to może być od stosowania metody anty. (nuvaring) i zaproponował mi zmianę metody na wkładkę. Nie wiem która będzie dla mnie odpowiednia czy ta miedziana a czy z hormonem. Czy ta hormonem działa tylko miejscowo nie dostając sie do krwioobiegu i czy się od niej nie tyje. Bardzo proszę o odpowiedź.
Komentatorka
26-05-2015, 11:49:36

Wybór metody antykoncepcyjnej powinien uwzględniać wiele zmiennych, takich jak planowany czas jej trwania, obfitość miesiączek, wywiad położniczy, choroby ogólnoustrojowe oraz oczekiwania pozaantykoncepcyjne kobiety.
Wkładki uwalniające jony miedzi działają na zasadzie reakcji organizmu na ciało obce, przez co powstaje nieprzyjazne dla plemników środowisko. W przypadku wkładek zawierających miedź obfitość i bolesność krwawień może ulec zwiększeniu, nie jest to więc metoda antykoncepcyjna dla kobiet obficie i boleśnie miesiączkujących. Utrata krwi zwiększa się o około 50% przez cały okres jej stosowania. Niewątpliwą zaletą, jest fakt, że wkładki nie mają wpływu na poziom hormonów, tym samym nie zwiększają ryzyka zakrzepicy czy nowotworów.
Wkładka uwalniająca progestagen, poza reakcją na ciało obce , dodatkowo oddziałuje na błonę śluzową jamy macicy. Istnieją 2 rodzaje systemów uwalniających lewonorgestrel. Jeden z nich jest specjalnie dedykowany dla kobiet, które nie rodziły, jego działanie antykoncepcyjne wystarcza na 3 lata. Drugi, działa przez 5 lat. Wkładki te uwalniają hormon, który ma także działanie ogólnoustrojowe i może dawać przez to działania niepożądane. U części kobiet mogą się nasilać zmiany trądzikowe, co bywa przyczyną usunięcia wkładki.
Początkowo mogą występować nieregularne krwawienia, natomiast z czasem większość kobiet przestaje miesiączkować. Warto więc taki rodzaj antykoncepcji zastosować u kobiet obfitymi i bolesnymi miesiączkami, endometriozą, przerostami endometrium i tendencją do tworzenia polipów oraz u wybranych pacjentek z mięśniakami macicy.
Zaletą tego systemu jest także zmniejszenie ryzyka raka endometrium.
Po usunięciu wkładki, powrót płodności jest bardzo szybki, niezależnie od jej rodzaju i czasu stosowania.
Nie powinna się Pani obawiać o przyrost masy ciała, a kierować się charakterystyką danej metody antykoncepcji.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
26-05-2015, 12:57:13

Bardzo dziękuję za odpowiedź Pani Doktor.
Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie którą by mi pani poleciła, którą wybrać?
Komentatorka
27-05-2015, 12:59:00

Obie wkładki są bardzo skuteczną metoda antykoncepcyjną. Przy wyborze często rolę odgrywa aspekt finansowy. System uwalniający lewonorgestrel jest kilka razy droższy od wkładki miedzianej. Ostateczną decyzję musi jednak podjąć Pani sama.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: