Reklama:

Interpretacja wyników. (5)

Forum: Choroby tarczycy

Początkująca
05-10-2016, 11:14:23

Dzień dobry. Proszę o interpretację wyników. Badania wykonane w 3 dniu cyklu.
Dodam ,ze jestem 10 miesięcy po porodzie. Miałam problemy z zajściem w ciąże, na usg torbielowatość jajników. 6msc po porodzie zaczęły mi rosnąc praktycznie na całym ciele czarne włoski! Cały czas przyjmuje luteinę od 14 dnia cyklu 2 razy dziennie jedna tabl pod język przez 10 dni na wywołanie okresu. Zanim skończę brać 3 dni przed ostatnia dawką luteiny dostaje skąpego jasnego plamienia nie mam tak obfitych miesiączek jak wcześniej. jest już tak od 4 miesięcy. Samoistnie dostałam okres jak po 5 msc mieszanego karmienia odstawiłam dziecko od piersi ( dodam ,ze nie miałam nawału mleka i nie produkowałam go wcale). Jakie badania powinnam jeszcze wykonać oprócz progesteronu w 20 dniu cyklu? Mam nadwagę z która walczę i waga nie idzie w dół. Pozdrawiam. Wyniki w zdjęciu.
05-10-2016, 19:30:18

Wyniki badań, których zdjęcie Pani przesłała, są w granicach normy dla pierwszej fazy cyklu, w której się Pani znajduje. Trzeba jednak wziąć pod uwagę również to, że na zaburzenia hormonalne ma wpływ więcej czynników / zaburzeń różnych gruczołów i moim zdaniem lepiej byłoby skonsultować się z endokrynologiem, zanim zdecyduje się Pani wykonywać szereg badań na własną rękę.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
06-10-2016, 06:02:05

Dziękuję za odpowiedz. Tak mam wizytę niebawem u endokrynologa prywatnie. I aby już na pierwszej wizycie już coś zacząć działać chcę dodatkowo zrobić badanie: insulina na czczo , tej(trójka tarczycowa) kortyzol. Nie wiem czy te badania mają znaczenie w którym dniu cyklu się je wykonuje?
09-10-2016, 16:00:01

Funkcja tarczycy nie zależy od dnia cyklu, insulina na czczo zależy od funkcji wydzielniczej samej trzustki, więc też nie jest zależna od dnia cyklu. Kortyzol jest zależny od pory dnia, stresu, itp i również nie zależy od dnia cyklu.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
10-10-2016, 20:46:45

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: