Reklama:

Intensywny okres po porodzie (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
10-12-2014, 11:20:03

Witam,
jestem dwa miesiące po porodzie, pierwszy okres był zaraz miesiąc po porodzie, ale był bardzo skąpy, niestety teraz jest znacznie bardziej intensywniejszy. Dlatego chciałam zapytać czy to jest normalne, że okres po porodzie się zmienia i czy może być taki intensywny? Byłam u ginekologa miesiąc po porodzie i wszystko było ok, jedynie wyszedł jeden mieśniak.
Komentatorka
11-12-2014, 09:50:21

Domyślam się że jeżeli doktor stwierdził mięśniak to wykonał w trakcie wizyty badanie ultrasonograficzne. W przypadku obfitej miesiączki po porodzie warto sprawdzić czy nie ma w jamie macicy resztek po porodzie (błony płodowe, fragmenty łożyska). Jeżeli ta przyczyna została wykluczona, to być może powodem może być nadmierny wzrost błony śluzowej w jamie macicy, która nie złuszczyła się trakcie poprzedniego krwawienia, które pani opisała jako bardzo skąpe. Być może nie była to miesiączka. Czasami miesiączki bezpośrednio po porodzie są bardziej obfite, jednak zwykle szybko cykle i krwawienia ulegają normalizacji. Zależy to także od tego czy karmi pani tylko piersią, dokarmia lub czy zakończyła laktację. Jeżeli stwierdzony mięśniak ma kontakt z jamą macicy, to także może być przyczyną obfitych krwawień. W razie powtarzania się krwotocznych miesiączek należy zgłosić się do lekarza.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: