Reklama:

elektrokoagulacja a ciaza (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
29-01-2015, 14:19:56

Witam
Ostatnia miesiaczke mialam 30 grudnia. 12 stycznia mialam przeprowadzany zabieg elektrokoagulacji ze zwgledu na duza nadzerke i czeste stany zapalne. Przed zabiegiem 2 razy wpolzylam z mezem w trakcie dni plodnych bez zabezpieczenia. Po zabiegu pojawily sie uplawy pare razy troche krwawilam ale nie bylo menstruacji. Planowana miesiaczke mialam miec 26 stycznia. A potem zglosic sie do lekarza na kontrole. Nie wiem co sie dzieje boje sie ze moglam zajsc w ciaze a zabieg elektrokoagulacji mogl spowodowac jakies problemy z zarodkiem, ewentualna ciaza. Prosze o odpowiedz.
Komentatorka
30-01-2015, 11:12:21

Według danych które pani przedstawiła zabieg był wykonywany około terminu owulacji, czyli nie powinna być pani wtedy w ciąży. Elektrokoagulację wykonuje się w pierwszej fazie cyklu, między innymi po to aby nie wykonywać zabiegów u pacjentek, które potencjalnie mogłyby być w ciąży. Starania o ciążę (czyli współżycie bez zabezpieczenia) powinno się odłożyć do czasu wyleczenia zmian na szyjce macicy.
Do implantacji zarodka dochodzi 6-7 dni po zapłodnieniu, czyli nawet jeżeli współżyła pani na dzień lub dwa przed zabiegiem, to zarodka jeszcze wtedy nie było w macicy. Przede wszystkim powinna pani wykonać test ciążowy. W przypadku zadziałania czynników szkodliwych na wczesnym etapie ciąży obowiązuje zasada "wszystko albo nic". Czyli działanie negatywne polega na wywołaniu poronienia, a nie na powstaniu wad u zarodka. Upławy i plamienia są typowymi objawami pojawiającymi się po zabiegu.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
Początkująca
13-10-2015, 07:06:51

Treść zablokowana przez moderatora

gość
20-11-2018, 22:43:58

Witam,
29.10.18 miałam usuwane znamię na plecach przy pomocy elektokoagulacji, byłam wtedy w 8 tyg 2 dniu ciąży. Według USG w 8 tyg i 5 dniu ciąży nastąpiło zatrzymanie akcji serca płodu. Czy elektokoagulacja mogła to spowodować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: