Reklama:

Dziwny okres (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
19-05-2015, 11:41:23

Witam mam 28 lat i stwierdzone PCO. W kwietniu przeszłam przez laparoskopie (obydwa jajowody drożne). Okres po laparoskopii był wywołany duphastonem. Od 3-7 dc zażywałam clostylbegyt 2x1. Pęcherzyk w 10 dc 11 mm w 12 dc pęcherzyk zanikł i pojawiło się jednorazowe dość obfite poranne krwawienie. W tym dniu byłam u lekarza i stwierdził, że to znowu 1 dc i dał clostylbegyt od 3-7 dc w dawce 2x2. Przez kolejne 3 dni nie było krwi, tylko ciemnobrązowa ciągnaca się jak guma tkanka w dość dużej ilości. W 5 dc pojawiło się znowu krwawienie jednorazowe później nic tylko brudzenie to samo 6 dc. Dziś 7 dc a miesiączka się rozkręciła (skąpo ale cały dzień widoczna krew). Co może być przyczyną takich zawirowań? Jak długo clostylbegyt utrzymuje się w organizmie? Czy przyjecie ale zbyt wcześnie clostylbegyt spowoduje, że pecherzyki nie urosną? Czy mozliwe jest, że to jednak jest okres przez 7 dni? Ja już jestem podłamana
Komentatorka
21-05-2015, 09:10:29

Z Pani opisu rozumiem, że odstęp między krwawieniami wyniósł 12 dni i od razu dostała Pani zlecenie na kolejną dawkę leku. Mam wątpliwości, czy to krwawienie rzeczywiście było miesiączką, a nie krwawieniem międzymiesiączkowym. Sam klomifen nie powoduje takiego skrócenia cyklu, a podany zbyt późno nie wystymuluje pęcherzyków.
W ciągu 5 dni wydala się 50% produktu podanego doustnie, większość z kałem. Klomifen jest jednak wykrywalny w próbkach kału nawet przez okres 6 tygodni.
Sama nie zajmuję się leczeniem niepłodności ale być może warto skonsultować się z innym ginekologiem specjalizującym się w tej dziedzinie. W każdym razie, w tej chwili powinna być Pani pod stałą kontrolą, ze względu na przyjętą dawkę leku i możliwe działania niepożądane leku.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
21-05-2015, 13:02:35

Dziękuję bardzo za odpowiedź. W dniu wczorajszym byłam na wizycie ponieważ licząc od porannego krwawienia był to 8 dc a ja nadal lekko krwawiłam - okazało się wg badania usg, że jest to 4/5 dzień cyklu. Lekarz stwierdził, że skoro Clostylbegyt zażyłam także 1,2 i 3 dnia właściwego okresu to lek powinien utrzymac się w organizmie i powinien nastąpić wzrost pęcherzyków z "odbicia". Pozostaję pod obserwacja lekarską. Chciałam dodać, że pęcherzyk miał 7 mm. Czy Pani też twierdzi, że cykl ten może nie być stracony?
Komentatorka
22-05-2015, 09:08:18

Odpowiedź na to pytanie powinna Pani usłyszeć od lekarza, który prowadzi leczenie, a tak naprawdę okaże się to w kolejnych badaniach ultrasonograficznych.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: