Reklama:

Do której doby dieta "0" u pacjentek po cięciu cesarskim? (5)

Forum: Dla pielęgniarek i położnych

Komentatorka
23-09-2009, 09:05:34

W której dobie po cięciu cesarskim możliwe jest odstawienie płynów i rozpoczęcie diety płynnej, jeżeli występuje prawidłowa perystaltyka jelit?
Początkująca
18-10-2009, 15:20:11

Ja po mojej cesarce o ile dobrze pamiętam dostałam kleik ryżowy po 24 godzinach.
Początkująca
09-01-2010, 10:06:24

W moim miejscu pracy wygląda to tak:
Po znieczuleniu POP położnice jedzą około 8 godzin po zabiegu piją po 4 godzinach
Po znieczuleniu ogólnym mogą pic wodę w niewielkich ilościach od 4 godziny po zabiegu.
W zerowej dobie przetaczane jest 2500 ml płynów
w pierwszej dobie 1500 ml płynów.
Po ogólnym kleik dostają zazwyczaj na 2-3 dobę , decyzja jest podejmowana przez lekarza
gość
02-11-2011, 22:35:09

nie wiem jak to wygląda wg standardów szpitala ale w praktyce doba zerowa to głodówka ze względu na znieczulenie a już w pierwszej dobie wracasz do lekkostrawnej diety i jedyne ograniczenie to te związane z karmieniem maluszka.
gość
24-10-2014, 14:03:11

U mnie na oddziale w dobie "0" nawodnienie wg wskazań (1500/2500ml),po 12h uruchomienie. Po 24h wlewka i kleik z sucharkami oraz nawodnienie 1500ml, potem już dieta wątrobowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
ciąża przez spermę na palcach i palcowka
witam potrzebuje uspokojenia. jeśli byłam w trakcie dni płodnych , z partnerem pieściliśmy nawzajem narządy , doszedł on na chusteczkę ale pociekło mu trochę spermy na palce , wytarł je ale nie mam pewności czy napewno do sucha a po kilku sekundach wsadził mi palce do pochwy. obawiam się ciąży niektórzy mówią że się da a niektórzy że nie , nie wiem co mam robić
gość
Czy to ja jestem ojcem?
Witam. Na początku tamtego roku, dokładnie 28 stycznia 2024 roku poznałem dziewczynę doszło do zbliżenia ona twierdzi że zaszła ze mną w ciążę. Dziecko urodziło się 14 października 2024 a termin porodu był wyznaczony na 16 października. Według wszystkich wyliczeń ręcznych, czy to za pomocą roznych kalkulatorów dostępnych w internecie wychodzi na to że do zapłodnienia doszło wcześniej niż 28 styczeń bo około 20 stycznia. Ona mi potwierdziła że 2 tyg. Wcześniej spala z innym facetem ale twierdzi że nie on jest ojcem bo w niej "nie skończył". Po miesiącu od naszego spotkania wysłała mi zdjęcia USG gdzie było napisane że płod ma ok. 6 tyg. a nie 4 co w teorii potwierdza że to nie ja jestem ojcem ale nie wiem czy to prawda. Do tego 28 stycznia przed spotkaniem rozmawialiśmy przez kamerkę i mówiła że ma nudności. Jaka jest szansa na to że to ja jestem ojcem dziecka. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Najlepiej jakiś ginekolog. Proszę o szybką odpowiedź bo mam wrażenie że tą dziewczyną próbuje mnie wrobić w nie swoje dziecko.
gość
Test LH
Czy ten test jest pozytywny według Was czy jeszcze za słaba ta kreska na starania ?
gość
Ellaone
Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 21 stycznia plus minus dwa dni nie zaznaczyłam w kalendarzu, 23 lutego w nocy na moje nieszczęście odbyłam stosunek bez zabezpieczenia, 24 lutego przyjęłam tabletkę ellaone, teraz się denerwuję, bo teoretycznie owulacja już była, ogólnie powinnam dostać miesiączkę w sumie już, a jej nie ma, boli mnie podbrzusze i żołądek, test mogę zrobić za kilka dni, myślicie, że jest szansa ma zajście w ciążę?
Reklama:
Reklama:
Reklama: