Reklama:

czy opadająca macica, nietrzymanie moczu jest zaleceniem do cesarskiego cięcia? (6)

Forum: Operacje i zabiegi

Początkująca
02-02-2014, 13:50:11

Witam, mam 27 lat. Po porodzie w 2011 r. zauważyłam u siebie nietrzymanie moczu, opadanie macicy i początki opuszczania się pochwy (widac mi ścianę pochwy, czego nie było przed porodem). Poród przebiegał prawidłowo moim zdaniem, dziecko urodziło się zdrowe siłami natury bez znieczulenia, waga 3600 g, zrobiono mi nacięcie krocza i zszyto. Myślę o drugim dziecku, ale boję się, że kolejny poród spotęguje moje dolegliwości. Czy moja obecna sytuacja może byc zaleceniem do przeprowadzenia CC?
03-02-2014, 12:20:12

Powikłaniem po ciąży może być niestety nietrzymanie moczu i wypadanie pochwy. Nietrzymanie moczu po porodzie dotyczy zarówno porodu siłami natury jak też za pomocą cięcia cesarskiego, zatem nie ma wskazań do tego, żeby z uwagi na nietrzymanie moczu decydować się na cięcie cesarskie.
Wskazaniami do cięcia cesarskiego są:
objawy zagrożenia płodu, brak postępu akcji porodowej, przedłużający się poród, nieprawidłowe położenie płodu, wcześniej wykonane cięcie cesarskie, nieudana próba porodu po uprzednim cięciu cesarskim, patologie łożyska (łożysko przodujące i przedwczesne oddzielenie się łożyska), ciąża mnoga, nieprawidłowa czynność rytmu serca płodu, która wymaga szybkiego ukończenia ciąży.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
03-02-2014, 12:30:41

Dziękuję za odpowiedź.
gość
27-03-2014, 12:42:48

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
30-12-2015, 13:49:01

Najlepiej zapytać swojego ginekologa :)
A są na [url=http://www.tena.pl/kobiety/strefa-cwiczen/]nietrzymanie moczu ćwiczenia[/url], podobno skuteczne
gość
17-05-2020, 19:05:00

miałam problem z nietrzymaniem moczu mi pomógł pessar kostki na nietrzymanie moczu dla kobiet jeśli tez masz taki problem może warto wypróbować i pozbyć się wstydliwego problemu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: