Reklama:

czego to objawy? (9)

Forum: Infekcje intymne

gość
24-11-2014, 21:57:33

Witam. 14.11 mialam obfita miesiaczke ze skrzepami, podczas ktorej czulam ostre pieczenie prawego jajnika. Dzis zauwazylam biale grudki w moim sluzie, ktory na wkladce pozostawia zolta plame. Co moga oznaczac te objawy? Bardzo prosze o odpowiedz.
gość
25-11-2014, 00:51:57

Dodam iz w nocy rowniez bolalo mnie po prawej stronie. Prosze o odpowiedz.
Komentatorka
26-11-2014, 11:29:40

Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Diagnoza zależy od wielu czynników: czy to pierwszy raz wystąpiła miesiączka ze skrzepami, czy zwykle miesiączki są bardzo obfite a pierwszy raz pojawił się ból? W jakim pani jest wieku? Czy pani współżyje, jeżeli tak to czy z zabezpieczeniem i czy miesiączka wystąpiła o czasie czy się opóźniła? Czy pani gorączkuje? Jeżeli miesiączki zawsze są obfite ale regularne to przyczyna może być anatomiczna. Powodem może być obecność mięśniaków, czy polipów endometrialnych. Przyczyną mogą być także zaburzenia krzepnięcia. Częstą chorobą genetycznie uwarunkowaną odpowiedzialną za obfite miesiączki przez całe życie jest choroba von Willebranda. Jeżeli jest pani osobą współżyjącą, a wystąpiło przesunięcie miesiączki to przyczyną mogą być powikłania wczesnej ciąży lub nawet poronienie. O większości poronień kobiety nawet nie wiedzą, miesiączka opóźnia się wtedy o kilka dni i jest bardziej obfita niż zwykle, dopiero oznaczenie poziomu β-hCG potwierdza że pacjentka była w ciąży. Jeżeli wyklucza pani możliwość ciąży a miesiączka nie wystąpiła o czasie i krwawienia są zwykle mniej obfite to przyczyną mogło być wystąpienie cyklu bezowulacyjnego. Występuje też zależna od wieku grupa przyczyn nieprawidłowych krwawień. W pierwszych latach miesiączkowania może dochodzić do obfitych przedłużających się krwawień nazywanych metrorrhagia iuvenilis – mogą one trwać ponad tydzień, nawet do 3 miesięcy, często s bardzo obfite z obecnością skrzepów. Wymagają one kontroli ginekologicznej oraz oznaczenia morfologii gdyż mogą powodować niedokrwistość. Leczenie polega na podawaniu żelaza oraz zahamowaniu krwawienia przez podanie hormonów. Są też obfite krwawienia występujące w okresie okołomenopauzalnym. Jeżeli zaś chodzi o wydzielinę, to co pani opisuje przemawia za infekcją intymną. Jednak infekcja pochwy nie daje dolegliwości bólowych. Nieprawidłowe upławy, bóle brzucha, a zwłaszcza jeżeli towarzyszy im podwyższona temperatura wymagają konsultacji ginekologicznej gdyż mogą oznaczać zapalenie przydatków, czyli infekcję wymagającą leczenia antybiotykiem. Zapalenie przydatków często zaczyna się w trakcie okresu, może się także rozpocząć po poronieniu. Najlepiej jeżeli uda się pani do ginekologa aby wyjaśnić przyczynę opisywanych dolegliwości.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
26-11-2014, 13:33:58

Mam 20 lat. Co miesiac mam bolesne miesiaczki, ktore zaczynaja sie od strasznego bolu brzucha, wymiotow i omdlewan. Sa obfite ze skrzepami. Wspolzyje z zabezpieczeniem : prezerwatywa. Dwa dni temu zrobilam test ciazowy ktory wyszedl negatywny.
gość
26-11-2014, 13:46:39

Uwazam ze po tak dlugim czasie wynik testu nie moze byc falszywy.
gość
26-11-2014, 13:54:21

Dzis jest 13 dzien mojego cyklu a nie zauwazylam sluzu plodnego. Co moze byc przyczyna?
Komentatorka
28-11-2014, 09:02:30

Gość 2014-11-26 14:33:58
Mam 20 lat. Co miesiac mam bolesne miesiaczki, ktore zaczynaja sie od strasznego bolu brzucha, wymiotow i omdlewan. Sa obfite ze skrzepami. Wspolzyje z zabezpieczeniem : prezerwatywa. Dwa dni temu zrobilam test ciazowy ktory wyszedl negatywny.
Koniecznie powinna się pani udać do ginekologa. Można w takim przypadku zastosować skuteczne leczenie, które sprawi że w trakcie miesiączek będzie pani mogła normalnie funkcjonować. Często stosowanie są niesterydowe leki przeciwzapalne, które przyjmuje się na stałe w trakcie 2-3 pierwszych dni miesiączki. Sytuację poprawia stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. Krwawienia zmniejszają wtedy swoją obfitość, nie są też tak bolesne. Można też łączyć obie te metody. Kolejnym sposobem jest stosowanie antykoncepcji w sposób ciągły, czyli 3 opakowania z rzędu bez robienia przerw. Wtedy ma pani jedynie 4 miesiączki w roku, czyli rzadziej występują dolegliwości. Takie objawy mogą być też spowodowane endometriozą, w jej przebiegu mogą powstawać torbiele, powodujące ból i dyskomfort, dlatego należy regularnie wykonywać badania ultrasonograficzne.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
29-11-2014, 18:29:11

URO-GINEintima 2014-11-28 10:02:30
Gość 2014-11-26 14:33:58
Koniecznie powinna się pani udać do ginekologa. Można w takim przypadku zastosować skuteczne leczenie, które sprawi że w trakcie miesiączek będzie pani mogła normalnie funkcjonować. Często stosowanie są niesterydowe leki przeciwzapalne, które przyjmuje się na stałe w trakcie 2-3 pierwszych dni miesiączki. Sytuację poprawia stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. Krwawienia zmniejszają wtedy swoją obfitość, nie są też tak bolesne. Można też łączyć obie te metody. Kolejnym sposobem jest stosowanie antykoncepcji w sposób ciągły, czyli 3 opakowania z rzędu bez robienia przerw. Wtedy ma pani jedynie 4 miesiączki w roku, czyli rzadziej występują dolegliwości. Takie objawy mogą być też spowodowane endometriozą, w jej przebiegu mogą powstawać torbiele, powodujące ból i dyskomfort, dlatego należy regularnie wykonywać badania ultrasonograficzne. [/CYTAT
Dziekuje bardzo.
Lekarz ginekolog zlecil mi wykonanie USG oraz cytologii.
Komentatorka
01-12-2014, 13:47:53

Gość 2014-11-26 14:54:21
Dzis jest 13 dzien mojego cyklu a nie zauwazylam sluzu plodnego. Co moze byc przyczyna?
Przyczyna może być cykl bezowulacyjny, czyli taki w którym nie dojdzie do owulacji, lub też przesunięcie owulacji na kolejne dni. Proszę obserwować dalszą część cyklu. W przypadku cykli bezowulacyjnych są one nieregularne, różnią się także długością i obfitością krwawień. Mogą się zdarzać do 2 razy w roku u zdrowych kobiet, jeżeli jednak występują częściej to powinny być powodem konsultacji ginekologicznej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: