Reklama:

Ciąża, infekcja, czy grzybica pochwowa? (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
10-06-2015, 14:32:09

Witam! Mam 17 lat i od 4 dni spóźnia mi się okres. Mam regularny cykl miesiączkowy okres pojawiał się cyklicznie co 27 dni. Przed "planowanym" pojawieniem się miesiączki oraz teraz mam wszystkie dolegliwości, które występują przed miesiączką. Współżyje ze swoim chłopakiem i stosujemy antykoncepcje. Bardzo uważamy i myślimy, że można wykluczyć ciąże, lecz dla pewności jutro mam zamiar wykonać test. Nie wiem dokładnie od czego może to być. Mam upławy. Bywają rożne, po ostatniej miesiączece były biało-żółtawe, jednego dnia mleczne, innym razem pojawialy się grudki, a teraz są one żółte. To jedno. Wiem, że zatrzymanie się miesiączki może spowodować tarczyca lub stres. U mnie podejrzewano, że mam z nią problem, lecz w końcu nie wykonano dokładnej diagnozy. Stres występuje u mnie przeważnie tak jak zwykle czyli jest go dużo, ale nigdy nie miało to wpływu na miesiączke. Dodatkowo podczas stosunku odczuwam dyskomfort coś w rodzaju pieczenia przez co jak najszybciej chcem zakończyć stosunek. Może to być spowodowane sfosowaniem prezerwatyw? Podejrzewam, że dolegliwoscią ktora może mi doskwierać jest grzybica pochwowa, infekcja, a w najgorszym wypadku ciąża. Proszę o pomoc!
Komentatorka
12-06-2015, 11:30:25

Po pierwsze powinna Pani wykonać test ciążowy. Pani objawy najprawdopodobniej są objawem infekcji intymnej. Pieczenie w trakcie stosunku, grudkowate upławy najczęściej wynikają z infekcji grzybiczej. Potwierdzeniem rozpoznania może być wykonanie GINEIntima test pH. W przypadku zakażeń drożdżakowych odczyn pochwy pozostaje niższy niż 4,5, a przy bakteryjnych wzrasta powyżej normy.
W leczeniu grzybicy pochwy można zastosować tabletki dopochwowe GINEintima ActiCand®30. Preparat ten posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Jest on skuteczny w leczeniu ostrych i nawracających zakażeń pochwy i sromu, których przyczyną są drożdżaki z rodzaju Candida.
Jeżeli wynik testu ciążowego będzie dodatni, to w ciąży nie zalecamy samoleczenia, a jak najszybszą konsultację ginekologiczną.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: