Reklama:

Ciąża i CIN1 LSIL (5)

Forum: Infekcje intymne

gość
02-04-2015, 14:28:40

Witam mieszkam za granicą ale kiedy tylko jestem w PL udaję się na wizytę kontrolną do ginekologa. W styczniu jako, że zaczęliśmy się starać o dziecko byłam u ginekologa, miałam mieć cytologię ale niestety pani doktor zauważyła nadżerkę. Przepisała 2 różne czopki dopochwowe i tabletki. 19 lutego na kontroli nadżerka była nadal, jednak cytologia została zrobiona.
Po tym czasie co 3 tygodnie robiłam testy ciążowe, aż 1 kwietnia wyszedł pozytywny ( zrobiłam 3) Jestem w 3 tygodniu ciąży, a tu dzwoni pani ginekolog, że cytologia nie wyszła dobrze. CIN 1 - LSIL... Jestem za granicą, tu wizytę wyznaczono na 9 kwietnia, do tego czasu zwariuję Proszę mi powiedzieć czy moja ciąża jest zagrożona? A może ciąży nie ma? Mam 2 małych dzieci nie zasnę....
Komentatorka
03-04-2015, 12:15:38

LSIL nie oznacza raka szyjki macicy, a zmiany małego stopnia w komórkach nabłonka płaskiego. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego po otrzymaniu takiego wyniku następnym krokiem jest wykonanie cytologii za pół roku lub kolposkopii (jest to badanie bezpieczne w ciąży) lub wykonanie badania w kierunku wysokoonkogennych wirusów HPV. Jeżeli lekarz zaleci Pani kolposkopię, czyli oglądanie szyjki macicy pod mikroskopem warto, aby ginekolog miał doświadczenie w wykonywaniu tego badania u ciężarnych. Na podstawie dotychczas uzyskanych wyników nie ma zwiększonego ryzyka dla Pani ciąży.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
03-04-2015, 13:19:33

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
gość
30-04-2015, 09:23:24

Dzień Dobry mam pytanie niedawno otrzymałam wyniki cytologii z wynikiem LSIL i miałam się zgłosić na pobranie wycinka do badania jednak okazało się że jestem w ciąży czy ciąża może być zagrożona, czy dziecko może urodzić się z wadami. Proszę o odpowiedż.
gość
11-07-2015, 15:18:43

Mam lsil małego stopnia czy są przeciwskazania na zajscie w ciaze i czy jest jakies zagrożenie?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: