Reklama:

Ciało obce w pochwie (2)

Forum: Infekcje intymne

Początkująca
23-12-2014, 23:33:27

Witam, w trakcie ostatniej miesiączki miałam niemiły incydent. Mianowicie musiałam niechcący wsadzić razem z tamponem do pochwy folie od tamponu. Niestety folie znalazłam 2 dni po feralnym ostatnim tamponie. Folia była lekko zakrwawiona, jednak uznałam to za resztę krwi miesiączkowej. Po jej usunięciu czułam kłucie i lekki dyskomfort który jednak po parunastu minutach minął. Jestem osobą bardzo obserwującą swoje ciało i dające przez nie znaki, biorę tabletki antykoncepcyjne Harmonet. Ostatnio gdy badałam się sama w domu palcem, wyczułam ,że w miejscu gdzie wtedy znalazłam pechową filię od tamponu są tam 2 czy 3 takie jakby grudki, po dotknięciu trochę bolą. Nie zauważyłam zmiany w śluzie, ani żadnych krwawień jednak martwię się. Co to może być? Bardzo proszę o odpowiedź
Komentatorka
29-12-2014, 09:29:47

Jeżeli wyczuła pani te zmiany na szyjce macicy to najpewniej są to torbiele Nabotha, czyli zatkane gruczoły, wypełnione płynem. Mają one średnicę około 1-2 mm i nie wymagają leczenia. Znajdują się na szyjce macicy która jest wrażliwa na dotyk, być może stąd nieprzyjemne odczucia. Nie mają jednak związku z pozostawieniem folii po tamponie. Ściany pochwy są nierówne, ze względu na posiadane poprzeczne fałdy, jeżeli jednak tam wyczuła pani te zmiany to warto się udać do ginekologa.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: