Reklama:

chlamydia (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
20-05-2015, 23:54:00

Witam,
Mam pytanie dotyczące chlamydii.
Jakiś czas temu u mojego partnera stwierdzono chlamydię, ja też zaraz zrobiłam dokładne badania i w badaniu krwi na choroby weneryczne i w wymazie z szyjki macicy nic, zupełnie nic. Lekarz stwierdził,że jestem zdrowa, JAK TO MOŻLIWE??
, ale mimo to wzięłam azytromycynę, raz 500mg i dwa dni po 250mg.
mój partner też wziął jakiś antybiotyk i w badaniu kontrolnym było już wszystko ok.
Teraz jest ciągłe zastanawianie się jak do tego doszło. Ja od lat jestem tylko z nim, czy to możliwe ,żeby mimo to,że u mnie nic nie wykryto to ja byłam nosicielem tego bakcyla??
Nie daje mi to spokoju :(
On przysięga,że niema nikogo innego.
Komentatorka
22-05-2015, 09:05:21

Wymaz z szyjki macicy ma szacowaną czułość na poziomie 80%. Nie wykrywa więc wszystkich przypadków zakażenia. Być może to było przyczyną ujemnego wyniku.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
22-05-2015, 21:32:22

Jakie badanie powinnam zrobić żeby było pewne??
Komentatorka
25-05-2015, 15:06:01

Po przyjęciu terapii przeciwko Chlamydii, ze względu na jej skuteczność, nie ma już sensu pobieranie badań. Zarówno w przypadku, gdy pPni miała Chlamydię, jak i gdyby jej nie było, wynik wyjdzie ujemny.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: