Reklama:

Brak okresu po miesięcznej przerwie w antykoncepcji hormonalnej (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
18-12-2014, 09:54:03

Witam!
Mam następujący problem. Od ponad roku brałam tabletki anty, z okresem było wszystko w porządku. W listopadzie odstawiłam na miesiąc, w grudniu chciałam wrócić. Ale już 5 dni jak powinnam dostać okres, a go nie ma. Ciąża wykluczona. Słyszałam że mogą takie przerwy występować po odstawieniu tabletek, ale czy do momentu dostania pierwszego okresu nie mogę zajść w ciążę? Bo rozpocząć nowego opakowania zanim nie dostanę okresu raczej nie mogę ?
Dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Komentatorka
19-12-2014, 12:25:13

Pierwsze cykle po odstawieniu tabletek mogą być nieregularne, zwykle jednak opóźnienie miesiączki jest kilkudniowe.
Przed wystąpieniem krwawienia może pani zajść w ciążę, ponieważ już w pierwszym cyklu po odstawieniu leku może wystąpić owulacja.
Rozpoczęcie przyjmowania leku zwykle odbywa się pierwszego dnia miesiączki, wtedy uzyskuje się natychmiastowe działanie antykoncepcyjne.
Przed rozpoczęciem przyjmowania w innym dniu cyklu konieczne jest wykluczenie ciąży oraz stosowanie dodatkowego zabezpieczenia przez kolejne 7 dni.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
12-06-2015, 05:49:40

Witam serdecznie ;) podobnie mam problem z odstawieniem tabletek powinnam dostać okres 7 dni temu ,czytalm ze brak okresu moze sie przedłużać do 15 dni czy to prawda ?powinnam sie martwić ? Prosze o odp Dziekuje ;)
Komentatorka
16-06-2015, 08:16:52

Po pierwsze, powinna sobie Pani przypomnieć jakiej długości cykle miała przed rozpoczęciem przyjmowania tabletek, bowiem nie u każdej kobiety trwają one 28 dni, tak jak w trakcie stosowania antykoncepcji. Jeżeli przed rozpoczęciem antykoncepcji cykle były nieregularne i długie to najpewniej tak samo będzie po jej odstawieniu.
Nawet jeżeli Pani cykle były regularne, 28 dniowe, to może Pani jeszcze spokojnie poczekać. W przypadku gdy miesiączka nie wystąpi przez kolejne 2 tygodnie można umówić się do lekarza.
Jeżeli współżyła Pani w tym cyklu, to powinno się dla pewności wykonać test ciążowy.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: