Reklama:

Belara, wymioty, aspiryna, zmiana godziny przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
23-05-2015, 08:11:15

Witam,
mam 22 lata od miesiąca stosuje tabletki antykoncepcyjne Belara. Są to moje pierwsze tabletki, nigdy wcześniej nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej. Jestem w trakcie rozpoczęcia 2 blistra (dziś będę brała 4 tabletkę z tego blistra). Mam kilka obaw, podczas 7 dniowej przerwy ( a dokładnie 3-ego dnia) wystąpiły wymioty po drugie od dwóch dni jestem przeziębiona i zazywam aspiryne wieczorem przed pójściem spać ( tabletki natomiast przyjmuje w ciągu dnia o 11.30). Czy mimo wymiotów i przyjmowania dodatkowego leku jestem zabezpieczona?
Moje ostatnie pytanie dotyczy możliwości zmiany godziny przyjmowania tabletek. Pierwsze opakowanie brałam o 9.30, teraz drugie opakowanie biorę o 11.30 czy dobrze zrobiłam wydłużając przyjęcie tabletki o dwie godziny? Chce ogólnie przyjmować tabletki kolo godziny 14 lub 15 z tym ze staram się wydłużyć ta przerwę stopniowo z każdym opakowaniem o ok. 2 godziny pozniej przyjmować tabletkę czy dobrze robię? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania.
Komentatorka
25-05-2015, 15:14:45

Wymioty w trakcie 7-dniowej przerwy nie wpływają na skuteczność przyjmowanej antykoncepcji.
Kwas acetylosalicylowy nie wpływa na skuteczność antykoncepcji.
Opóźnienie przyjęcia tabletki o mniej niż 12 godzin nie wpływa na skuteczność leku. Może więc Pani od razu zacząć przyjmować lek o wybranej przez Panią porze.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: