Reklama:

Badania prenatalne (3)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

Początkująca
23-08-2004, 18:04:00

Dzisiaj byłam u swojego lekarza i poinformował mnie o konieczności wykonania badań prenatalnych. Mam niestety 36 lat.
Mówił coś o jakimś nakłuwaniu i pobieraniu płynu do badań. Trochę mnie to przeraziło.
Czy któraś miała takie badania?
Podzielcie się wrażeniami.
Dorota
gość
23-08-2004, 19:41:00

Moze najpierw warto zrobic badanie usg i ocene NT plodu? wyniki przetwarza program komp i ocenia ryzyko wady genetycznej i wtedy stawia ewent. wskazania do amniopunkcji o ktorej mowisz. ale Twoj lekarz zna sytuacje lepiej i widocznie takie wskazania są juz teraz.... Amiopuinkcja nie jest bolesna - naklucie cieniutka igla worka owodniowego przez powloki brzuszne i pobranie odrobiny plynu owodniowego celem badania. Jesli wynik wyjdzie ok to masz 100% pewnosc ze dziecko jest zdrowe.
Początkująca
24-08-2004, 19:16:00

Wspominał coś o usg i przezierności karkowej, ale potem powiedział, że niezależnie od tego, jaki bedzie wynik usg, to i tak trzeba będzie zrobić amniopunkcję. Mówił też o jakimś badaniu krwi, ale od razu zaznaczył, że nie daje 100% pewności i że jest okropnie drogie, a koszty ponosi pacjentka, bo NFZ nie refunduje.
Przeczytałam chyba wszystko w całym internecie na temat badań prenatalnych i wszędzie sugerują ocenę przezierności karkowej, a potem badanie krwi, bo jest nieinwazyjne, a więc bezpieczniejsze.
Nie rozumiem dlaczego on chce mnie koniecznie wysyłać na amniopunkcję bez względu na wynik usg?
Powiedział mi tylko, że nakłucie nie będzie konieczne TYLKO WTEDY, kiedy podejmę decyzję, że urodzę bez względu na to, czy dziecko będzie zdrowe, czy nie.

Czasem jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi zwykle o pieniądze. Może i tym razem ktoś robi na tym interes?
Sama nie wiem już co mam mysleć. Jak się człowiek naczyta i naogląda tych różnych reportaży na temat "fachowości" lekarzy i zbijania kasy na ludzkiej niewiedzy, to nie wie, czy ufać, czy nie.
Na pewno jedno się mojemu doktorkowi udało świetnie - spędził mi sen z powiek i porządnie nastraszył.

Jak to jest?
Komu wierzyć?
Czy amniopunkcja jest nieunikniona?
Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Dorota

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: