Reklama:

ASC-US (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
28-02-2015, 14:19:04

witam! nie wiem co robić mam nieprawidlowy wynik z cytologi atypowe komorki nablonka wielowarstwowego plaskiego o nieokreślonym znaczeniu. torbiel na szyjce macicyginekolog nic mi nie przypisała tylko za poł roku powtorna cytologia .boję sie moja babcia zmarla na raka szyjki macicy .prosze o pomoc.
Komentatorka
03-03-2015, 06:59:37

Rozpoznanie ASC-US – atypowe komórki nabłonka płaskiego o nieokreślonym znaczeniu wiąże się z bardzo małym ryzykiem obecności nowotworu szyjki macicy (poniżej 0,1-0,2 %), dlatego też zalecenia ginekologiczne mówią, aby kolejnym krokiem diagnostycznym było pobranie 2 cytologii w odstępie 6 miesięcy lub wykonanie testów molekularnych w kierunku obecności wysokoonkogennych wirusów HPV.
Jeżeli któreś z kolejnych badań wychodzi nieprawidłowe to powinno się wykonać kolposkopię.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
15-06-2015, 20:01:10

witam mam pytanie, robiłam dwie cytologie w odstępach 3 miesiące , dwa razy ASC-US , dzisiaj robiłam kolposkopie i lekarz pobrał ze zmienionych miejsc 3 wycinki, do badania histopatologicznego czy oznacza to ze mam juz raka? bardzo sie boje, dwa tygodnie czekania na wynik :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: