Reklama:

Antykoncepcja (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
17-06-2015, 10:56:54

Biorę pigułki antykoncepcyjne juz od 4 miesiecy , mam problem ponieważ jednego dnia zapomniałam wziąć pigułki rano i wzięłam dopiero popołudniu . Dostałam brązowego plamienia które przesiliło sie w normalną miesiączkę .. a został mi jeszcze tydzień brania tabletek do teoretycznej miesiączki . w tamtym miesiącu to samo .... Fakt w uprzednich latach zdarzały mi sie takie sytuacje ale zawsze po wzięciu pigułki objawy ustawały .
Komentatorka
19-06-2015, 07:17:03

Plamienia i nieregularne krwawienia mogą się zdarzać w trakcie pierwszych opakowań antykoncepcji. Tabletki przyjmuje się dalej zgodnie z planem, a krwawienie nie zmniejsza skuteczności antykoncepcyjnej. Nie musi mieć to związku z opóźnieniem przyjęcia tabletki o kilka godzin, a może wynikać z rozpoczęcia przyjmowania antykoncepcji (pierwsze miesiące).
Objawy te powinny samoistnie ustąpić. W razie utrzymywania się krwawień powinna Pani zgłosić się do lekarza.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: