Reklama:

antykoncepcja (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
07-06-2015, 08:22:32

Witam! 6 dni temu współżyłam z moim chłopakiem i pękła nam prezerwatywa ,ale po kilku godzinach wzięłam tabletkę 'po', okres miałam ostać za 6 dni a dostałam wcześniej wydaje mi się, że to nie jest okres tylko krwawienie po tabletce. A moje pytanie jest takie czy mogę w tym czasie przyjąć moją pierwszą tabletkę antykoncepcyjną, nie jestem pewna czy to jest okres czy tylko działania niepożądane po tabletce 'po', proszę o rade!
Komentatorka
10-06-2015, 13:19:15

Na rynku dostępne są dwa rodzaje antykoncepcji awaryjnej. W przypadku preparatu zawierającego lewonorgestrel miesiączka zwykle występuje o czasie; mogą występować nieregularne krwawienia lub plamienia. W przypadku tego leku regularną antykoncepcję można stosować w tym samym cyklu, bez zmniejszenia jej skuteczności. Jeżeli antykoncepcji nie przyjmuje się od pierwszego dnia cyklu to jest ona skuteczna po 7 dniach brania leku.
Jeżeli przyjęła Pani lek zawierający octan uliprystalu to tylko u 7% kobiet krwawienie występuje wcześniej niż spodziewana miesiączka, a u 9% kobiet występują krwawienia międzymiesiączkowe trwające około 2 dni. Lek nie stanowi przeciwwskazania do przyjmowania stałej antykoncepcji hormonalnej, może jednak zmniejszyć jej skuteczność. Zgodnie z zaleceniami producenta, kobieta chcąca rozpocząć przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej może to zrobić bezpośrednio po zastosowaniu preparatu, jednak do kolejnego cyklu miesiączkowego powinna stosować dodatkową metodę antykoncepcji.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: