Po przeczytaniu tego artykułu zastanów się, czy nie cierpisz na niedobór żelaza? Jeśli masz wątpliwości, poradź się lekarza.
Spis treści:
- Niedobór żelaza w organizmie
- Poziom żelaza w organizmie
- Badanie stężenia żelaza we krwi
- Niedobór żelaza w organizmie – przyczyny
- Niedobór żelaza w organizmie – objawy
- Niedobór żelaza – anemia
- Przyjmowanie żelaza – skutki uboczne
- Anemia w ciąży i podczas karmienia piersią
Niedobór żelaza w organizmie
Żelazo zalicza się do metali śladowych pełniących kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych w żywym organizmie. Jego całkowita zawartość w ustroju człowieka dorosłego wynosi 4-5 gramów, z czego około 70 % znajduje się w hemoglobinie krwinek czerwonych, a pozostała część magazynowana jest w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Dzienne zapotrzebowanie tego pierwiastka wynosi od 30 do 36 mg.
Średnio pokarm zawiera od 12 do 15 mg żelaza, natomiast rozpad dzienny krwinek czerwonych dostarcza od 12-25 mg żelaza i ilość ta jest ponownie zużywana lub magazynowana, zależnie od potrzeby.
Organizm traci żelazo w ilości od 0,5 do 1,5 mg dobowo ze złuszczającymi się nabłonkiem i naskórkiem, z włosami, a u kobiet z krwawieniami miesięcznymi. Ta utrata żelaza nie podlega mechanizmom kontrolnym. Znaczne ilości żelaza tracone są w okresie ciąży, w której około 1,5 mg/24h przenika do łożyska i tkanek płodu. Stopień wchłaniania żelaza pokarmowego zależny jest od nasycenia ustroju w żelazo.
Poziom żelaza w organizmie
Stężenie żelaza ulega dużym zmianom fizjologicznym, wykazując rytm dobowy (większe rano, zmniejsza się wieczorem), rytm miesięczny u kobiet (duże, zmniejszenie przed i w czasie miesiączki). Na stężenie Fe w osoczu wpływ mają hormony – zwiększające androgeny, zmniejszające estrogeny. Stężenie to jest większe u mężczyzn, u kobiet zmniejsza się w pierwszych tygodniach ciąży, natomiast zwiększa się przy stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych. Zmniejszenie stężenia Fe osocza obserwuje się w niektórych chorobach przewlekłych oraz w zespole nerczycowym. Nie zmienia się natomiast w ostrych chorobach zakaźnych.
Badanie stężenia żelaza we krwi
Diagnostycznie ważne parametry gospodarki żelazowej to:
- stężenie Fe w surowicy,
- stopień wysycenia transferryny (białka transportującego Fe) żelazem (tzw. TIBC),
- stężenie transferryny.
- liczba hipochromicznych krwinek czerwonych.
Niedobór żelaza w organizmie – przyczyny
Zaburzenia gospodarki żelazowe są najczęściej spowodowane:
- niedostateczną podażą żelaza w pokarmie,
- upośledzeniem wchłaniania żelaza w jelitach,
- stratami żelaza w następstwie utraty krwi (obfite miesiączki, krwawienia z przewodu pokarmowego, itd.),
- nadmiernym wchłanianiem żelaza przewodu pokarmowego (hemochromatoza pierwotna), podażąpozajelitową żelaza lub licznych przetoczeń krwi (np. u chorych z przewlekłą mocznicą).
W warunkach prawidłowych i przy normalnym odżywianiu nie dochodzi do tych zaburzeń związanych z brakiem żelaza. Najczęstszym schorzeniem wynikającym z niedoboru żelaza jest niedokrwistość (anemia), w której wskutek zbyt małej ilości żelaza w ustroju doszło do upośledzenia syntezy hemu i powstania erytrocytów mniejszych niż prawidłowe i zawierających mniej hemoglobiny.
Niedobór żelaza, fot. panthermedia
Do głównych przyczyn niedoboru żelaza zalicza się:
1. Utrata krwi i niedobór żelaza:
- przez drogi rodne – obfite miesiączki, krwawienia pomenopauzalne,
- przez przewód pokarmowy (wrzód żołądka lub dwunastnicy, żylaki przełyku, owrzodzenia przełyku wikłające chorobę refleksową, żylaki odbytu, stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, polipy odbytnicy),
- przez nerki (rzadko),
- przez drogi oddechowe – rozlane krwawienia pęcherzykowe,
- urazowa,
- wielokrotni dawcy krwi.
2. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (przy niedostatecznej podaży lub upośledzonym wchłanianiu):
- wcześniaki, noworodki, niekarmione mlekiem matki,
- okres dojrzewania,
- okres ciąży i laktacji.
3. Upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego żelaza:
- stan po gastrektomii,
- enteropatia glutenowa i stan po resekcji jelita,
- zmniejszona kwaśność soku żołądkowego,
- dieta ubogobiałkowa, bogata w fosforany (jaja), szczawiany, fityniany i herbatę (utrudnia wchłanianie),
- choroba Leśniowskiego i Crohna.
4. Niedobór żelaza w diecie
Niedobór żelaza w organizmie – objawy
Objawy niedokrwistości można podzielić na dwie główne grupy tzn. ogólne objawy towarzyszące wszystkim niedokrwistością oraz objawy charakterystyczne dla tego typu anemii.
1. Ogólne objawy niedokrwistości:
- osłabienie i łatwa męczliwość,
- upośledzenie koncentracji i uwagi,
- ból i zawroty głowy,
- tachykardia (w ciężkiej postaci),
- bladość skóry i błon śluzowych.
2. Objawy niedoboru (długotrwałego) żelaza niezwiązane z niedokrwistością:
- spaczony, wybiórczy apetyt (np. na glinę, krochmal, kredę), niekiedy wyprzedza niedokrwistość,
- ból, pieczenie i wygładzenie powierzchni języka, suchość w ustach (rzadko),
- suchość skóry, bolesne pęknięcia kącików ust,
- paznokcie blade, kruche, z podłużnym prążkowaniem i rowkami,
- włosy cienkie, łamliwe, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające.
Niedobór żelaza, fot. panthermedia
Niedobór żelaza – anemia
Wielu jednak chorych nie ma uchwytnych objawów niedoboru żelaza. Dokładne rozpoznanie anemii obejmuje wykrycie niedoboru żelaza na podstawie parametrów gospodarki żelazowej oraz ustalenie jego przyczyny.
Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza obejmuje usunięcie przyczyny i uzupełnienie niedoboru żelaza w ustroju. Celem jest osiągniecie prawidłowego stężenia hemoglobiny i ferrytyny we krwi za pomocą preparatów żelaza.
W przypadkach lekkiej anemii można próbować niwelować niedobory żelaza poprzez dietę opartą na żywności bogatej w dobrze przyswajalne żelazo.
Żelazo zawarte jest jest w następujących grupach produktów:
- białku zwierzęcym (wołowina, wątroba, nerki, żółtko jaj),
- warzywach (soja, fasola),
- produktach zbożowych,
- suszonych owocach.
W przypadku gdy sama modyfikacja diety nie wystarcza lub wielkość niedokrwistości jest zbyt duża, należy wprowadzić doustne preparaty żelaza. Nie powinny być przyjmowane razem z posiłkami, gdyż fosforany, fityniany (np. kasza, orzechy, groch) i związki taniny (herbata, kakao) zawarte w pokarmach zmniejszają wchłanianie żelaza. Zaleca się jednak zażywanie preparatów żelaza łącznie z kwasem askorbinowym zakwaszającym nieco środowisko, w którym to lepiej wchłania się żelazo.
Zalecana dawka dobowa u dorosłych wynosi 150 – 200 mg żelaza elementarnego. Już po siedmiu dniach skutecznego leczenia wzrasta liczba retikulocytów a po około trzech tygodniach - stężenie hemoglobiny. Leczenie należy jednak kontynuować jeszcze przez 4 – 6 miesięcy po uzyskaniu normalizacji stężenia hemoglobiny, w celu uzupełnienia ustrojowych zasobów żelaza. Należy o tym wiedzieć i pamiętać, że podczas przyjmowania doustnych preparatów żelaza zabarwienie stolca zmienia się na bardzo ciemnobrunatne lub nawet czarne.
W przypadku nietolerancji preparatów doustnych lub dużej utraty żelaza wskutek krwawienia z przewodu pokarmowego przekraczającej możliwość wchłaniania, konieczności szybkiego zgromadzenia zapasów żelaza w ustroju, lub też u chorych z zespołem upośledzonego wchłaniania można również wprowadzić pozajelitowe preparaty żelaza, które podaje się najczęściej dożylnie, rzadko domięśniowo.
Przyjmowanie żelaza – skutki uboczne
Do rzadko występujących działań niepożądanych żelaza przyjmowanego doustnie można zaliczyć:
- bóle brzucha,
- nudności
- biegunkę.
Do działań niepożądanych żelaza podawanego pozajelitowo zaliczyć należy:
- ból i obrzęk w miejscu wkłucia,
- ból stawów,
- ból głowy,
- metaliczny smak w ustach,
- uczucie gorąca lub gorączka,
- nudności,
- zasłabnięcie
- wstrząs anafilaktyczny.
Anemia w ciąży i podczas karmienia piersią
Szczególnym przypadkiem niedokrwistości z niedoboru żelaza u kobiet jest anemia w czasie ciąży i karmienia piersią. W ciąży kobiety tracą żelazo w związku z rozwojem dziecka w ilości równoważnej utracie 1200 – 1500 ml krwi. Nieleczona niedokrwistość ogranicza wzrost wewnątrzmaciczny płodu, jest czynnikiem ryzyka porodu przedwczesnego, poronienia i wad rozwojowych u płodu. Podczas porodu niedokrwistość może być przyczyną nieprawidłowej czynności skurczowej macicy, a po porodzie – nieprawidłowego obkurczania się macicy oraz częstszego wykonywania transfuzji preparatów krwi.
Zasadniczym elementem opieki nad ciężarną aby nie dopuścić do anemii jest profilaktyka polegająca na zaleceniu pacjentce diety bogatej w dobrze przyswajalne żelazo. Dodatkowo, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, stosuje się suplementację żelaza: odpowiednio 30 – 80 mg dziennie u kobiet z prawidłowymi zasobami żelaza oraz 120 – 240 mg u kobiet, u których stwierdzono zmniejszone jego zapasy.